Учимо сви заједно

Обука је једна од већег броја активности које се спроводе у реализацији пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка” (скраћени назив “Учимо сви заједно”). Пројекат “Учимо сви заједно” који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ у Србији, уз подршку Делегације Европске уније има за циљ да подстакне и допринесе даљем унапређивању инклузивног образовања у Републици Србији, делујући вишеслојно на све аспекте ИО.

Овај пројекат уважава чињеницу да је квалитетно образовање оно које одговара на потребе сваког детета и које обезбеђује да се свако дете школује у групи разноврсних вршњака, у атмосфери која негује различитости, и уз додатну подршку учењу када год и из ког год разлога она детету била потребна. Такво образовање – које зовемо инклузивно образовање - омогућава сваком детету да достигне свој пуни потенцијал – интелектуално, лично и емоционално, без обзира на пол, способности, етничку припадност, године, порекло, социјалну ситуацију, или било ког другог својства. Због тога је инклузивно образовање истовремено пут ка јачој економији И бољем друштву коме свако од нас даје свој јединствени допринос.

У оквиру пројекта, развијен је интензиван и модеран програм јачања капацитета 4,000 наставника из 200 школа широм Србије, који укључује различите облике учења и покрива различите али кључне теме за примену принципа ИО у учионици. Обука је модуларна и заснована на програмима које су ранијих година развијали УНИЦЕФ и МПНТР у сарадњи са академским институцијама у Србији, и спроводе је искусни тренери и ментори, у организацији Центра за интерактивну педагогију. Кроз иновативне облике учења, менторску подршку и развој професионалних заједница учења, наставници стичу додатна искуства и компетенције за примену различитих облика рада са ученицима, посебно онима којима је у учењу потребна додатна подршка.

Завршни једнодневни семинар за 20 учитеља и наставника наше школе одржан је 14.12.2022. године у просторијама школе. Обуку су водиле модераторке програма, Дубравка Јовановић, саветникМинистарства просвете, науке и технолошког развоја, и др Вера Савић, саветник-спољни сарадник Министарства. Захваљујући директорки школе, Сунчици Јовић, и координаорки пројекта, Сребри Живковић, као и свим учесницима пројекта у нашој школи, све пројектне активностису веома успешно спроведене.