Основна школа у Жагубици
основана 1845. године

  
 

Каква храна, таква одбрана

С обзиром да се октобар месец обележава као месец правилне исхране, у четворазредном одељењу у Изварици организован је низ активности посвећен здравим навика у исхрани.

Најпре је са ученицима на часу одељењског старешине одржана радионица под називом „Каква храна, таква одбрана“.

На почетку радионице користећи мождану олују ученици су износили своја сазнања о правилној исхрани, да би се након тога читале песме о здравој исхрани и разговарало о њиховој садржини. Ова активност имала је за циљ да се на занимљив начин прошире сазнања о значају воћаи поврћа за исхрану деце.


У главном делу часа фронталним обликом рада читала се и анализирала прича под називом „Свађавко“написана за потребе ове радионице. Прича гласи:

Иза седам гора, иза седам мора живео је дечак са мамом и татом. Никад нико није сазнао како му је право име, али како се стално свађао, деца му дадоше надимак Свађавко. Е, стварно му је тај надимак пристајао. Кад год би му мајка говорила да узме јабуку или крушку говорио је да он то ни у сну не би појео. Викао би како му се једе чипс и нешто слатко. Једном је вазда плакао у продавници не би ли му мајка купила саламу. Тај је у школу за ужину доносио газирани сок и смоки, а сендвиче са сиром и јајима које му је мајка слала бацао је успут кучићима. Када би мајка постављала за ручак штогод кувано тај би одмах опет почео да се свађа и истог трена би отворио фрижидер, одсекао позамашно парче саламе и халапљиво гутао. Свађао се тај и са оцем. Несрећни отац како би сина научио памети и натерао да једе домаћу храну укину му једнога дана џепарац. Мајка му је од тада слала ужину од куће. Е, тек тада су настали прави проблеми. Данима није хтео да једе храну што је мама спремила и вазда би вређао оца говорећи му како је незахвалан и како нема појма о животу. Није марио ни што га је стомак често болео, а посебно га није занимало што је постао прави дебељуца. Није га чак заобишао ни вируси.

Дечице моја драга, бојим се да у овој причи много тога није на свом месту. Научите памети несрећног Свађавка и кажите му на који начин треба поступити. Научите га памети и дајте му надимак који би му тада највише одговарао.


Након прочитане приче вршила се садржинска анализа (који ликови учествују, како се понашао Свађавко, поступци и реакције мајке и оца). У другом делу анализе разговарало се о исправности поступака главног лика позивајући се на искуства ученика о здравој исхрани, али и на правила лепог понашања за столом и лепог понашања уопште. Навели су у складу са њиховим сазнањима какво би требало бити његово понашање, а дали си му и нове надимке. Једна група ученика је предложила надимак Здравко, а друга Пажљивко јер пази на исхрану.

У завршном делу часа ученици су радили пано о здравој исхрани, а потом су вредновали час. Сви коментари су позитивни.


Следећа активност коју смо организовали јесте креативна радионица. Од воћа и поврћа израђивали смо животиње, лутке, аутомобиле, авионе и све оно чега су се ученици сетили док је радионица трајала. Вредност ове радионице је у томе што су ученици кроз манипулативне активности сазнавали о воћу и поврћу. Док су манипулисали воћем и поврћем чули су се коментари о јелима које њихове маме од тог поврћа спремају и сви су ученици знали назив сваког донетог воћа и поврћа. Поред ове, имали смо и радионицу на којој су ученици имали задатак да сликом односно цртежом прикажу своје виђење значаја воћа и поврћа за исхрану. Од свих радова постављена је одељењска изложба.

Здравствени радник који је посетио наше одељење одржао је кратко предавање о здравој исхрани. Предавање је имало интерактивни карактер. Износили су се примери из свакодневног живота, а дискутовало се и о намирницама и јелима карактеристичним за хомољско поднебље. Анализирали су се и резултати мини анкете која је спроведена са ученицима. Анкетом се желело утврдити у којој мери ученици конзумирају поједине намирнице и поједина јела (роштиљ, воће и поврће, грицкалице, сухомеснате производе, рибу и друго). Здравствени радник је говорио и о правилном припремању појединих намирница, а у току предавања сачињене су и белешке.


Након тога су ученици пред присутнима извели представу „Весело поврће“, а потом је уследила дегустација здраве хране коју су мајке припремиле за ову прилику. У току је израда збирке рецепата у којој ћеучествовати и ученици и родитељи. Збирка ће бити израђена на часовима ликовне културе, као и на часовима народне традиције.

На једном од наредних часова одељењског старешине имали смо задатак да сумирамо оно што смо од здравственог радника сазнали. Методом разговора дошло се до заједничког закључка које намирнице и на који начин треба конзумирати. Тим сазнањима допунили смо плакат који смо започели на једном од претходних часова одељењског старешине. Фигуративно су са Здравком односно Пажљивком писали поруке о здравој исхрани.


Обележили смо 21. октобра иСветски дан јабуке. Тог дана са ученицима свих разреда најпре се причало о значају јабуке за људско здравље, подсетили се текстова који говоре о јабукама и пронашли што већи број речи које је описују. Час математике посветили смо управо овој воћки. То смо учинили на тај начин што су задаци формулисани тако да говоре о јабуци. Додатни задатак је био да се заокруже непознате речи у задатку и да се из текста задатка сазна: каква јабука може бити, где се чувала некада, а где сада и шта се од ње може добити. Ученици првог разреда тог часа учили су број четири, други разред је имао задатак да утврди одузимање облика 33-27, трећи разред одузимање троцифрених бројева, а четврти да утврди стечена знања о улози 0 и 1 код сабирања и одузимања. Ученици првог разреда цртали су и пребројавали јабуке, а остали су радили текстуалне задатке са сабирањем односно одузимањем.Решавајући овакве задатке ученици су утврдили знања о бројевима, сабирању и одузимању, али су дошли и до нових сазнања. Ученици другог и трећег разтеда су сазнали шта је трап (корелација са наставом народне традиције), сазнали су да постоји више сорти јабука и шта се од јабуке може прерадом добити.

Оваквим начином рада повезују се садржаји различитих наставних предмета. Ученицима је то интересантније, а знања се повезују и постају трајнија. Руше се „традиционалне“границе међу наставним предметима и настава полако добија интердисциплинарни карактер.Детаљан приказ свих активности видети на овом ЛИНКУ.


©2010 Основна школа Жагубица