Основна школа у Жагубици
основана 1845. године

  
 

Пројекат „Од смећа до врхунских умећа“

Ученици одељења у Изварици су током фебруара и марта месеца под руководством учитељице Звонимирке Јовичић реализовали пројекат под називом „Од смећа до врхунских умећа“. Пројекат је реализован у четвороразредном комбинованом одељењу и имао је за циљпроширивање старих и стицање нових знања о рециклажи као и изналажење могућности за креативно искоришћавање отпада у школским условима.

Пројекат је интердисциплинарног карактера. Реализован је на часовима различитих наставних предмета (Свет око нас, Природа и друштво, Српски језик, Ликовна култура). Током реализације овог пројекта настали су бројни радови ученика, одржана је креативна радионица са родитељима, а снимљен је и дечји филм о креативном искоришћавању отпада.

Посебно смо поносни на књигу под називом „Од смећа до врхунских умећа“ коју смо израдили такође у току трајања пројекта. Дана 29. марта 2017. ученици одељења у Рибару и њихова учитељица Милена Станковић били су гости у издвојеном одељењу у Изварици. Тога дана су ученици из Изварице другарима презентовали продукте овог пројекта. Презентовање је обухватило низ разноврсних активности. Учитељице су на почетку часа симулирале ситуацију прикупљања смећа. Ученици одељења у Изварици су онда другарима представљали ликовне радове које су израдили у току пројекта. Била је ту необична кухиња од картона односно шпорет од картона и судопера, затим необична сталажа, украсне чаше, лукте од пластичних боца, торбе направљене од фармерица, бриско од најлон кесе, лутке од најлон кеса, саксије од старе похабане обуће и пластичних боца. Посебно је занимљиво било видети љуспу јејета као замену за саксију.

Уследио је и заједнички квиз који је за ученике оба одељења припремила учитељица Милена Станковић. У квизу су учествовале три екипе: екипа МЕТАЛ, екипа СТАКЛО и екипа ГУМА. Представљен је и филм под називом „Смеће нам више сметати неће“ који су снимили ученици из Изварице. Филм има за циљ промовисање креативног искоришћавања отпада при изради нових употребних предмета. Писци сценариа су ученици из Изварице.

Ученици су на овом часу имали прилике да се баве и разним практичним активностима које су за циљ такође имале креативно искоришћавање отпада. Тако су на овом часу настале гусенице од старих чарапа, цветови од компакт дискова, необично пиле од папира, као и необични рамови за слике украшени љуспама од јаја. Посебно занимљиво за ученике оба одељења било је представљање књиге „Од смећа до врхунских умећа“. Књига је израђена од различитих отпадних материјала: тканине, мрежастих џакова, најлон кеса, картона, кеса од грицкалица и другог отпадног материјала.

На самом крају часа имали смо и разговор о томе шта се дешава са појединим врстама отпада које доспе у земљу. Ученици из Изварице су друговима из Рибара показали „смеће које су посејали“. Упознали су их и са променама које су видљиве на смећу органског порекла након једномесечног посматрања и бележења. Презентовању пројекта присуствовала је и директорка школе Сунчица Јовић, као и педагог Маја Зарић. Добили смо похвале и позив да сличне активности поновимо и у школи у Рибару.

©2010 Основна школа Жагубица