Основна школа у Жагубици
основана 1845. године

  
 

Игра и знање су нераздвојни чиниоци нашег детињства

У оквиру Дечје недеље Oсновна школа "Моша Пијаде" Жагубица организовала је низ активности које ће допринети остваривању новог знања ученика, побољшању понашања и васпитања и њиховом интелектуалном развоју.

"Мостови међу генерацијама", био је мото организовања догађаја у петак 09. октобра, где су ученици и старије генерације размењивали стваралачка искуства, кроз поезију и музику. У циљу развијања солидарности према старима и поштовања њиховог животног искуства, као и пружања подршке новим генерацијама родитеља, деца и млади сусрели су се у Дому културе и лепо се дружили. Гордана Томић, наставник у пензији, прочитала је посетиоцима и младима неколико интресантних, поучних песама, а омладински бенд ученика Техничке школе презентовао је старије песме из свог репертоара које се и данас радо слушају.

Организовани сусрет са старијом популацијом становништвау локалној заједници посебно у мањим срединама, има добар ефекат који се и овога пута показао као квалитетан допринос развоју личности деце и младих. Иначе, поред дешавања у сали Дома културе, основци жагубичке школе су на платоу испред дома изложили радове које су својеручно направили у оквиру слободних активности које су такође организоване у оквиру Дечје недеље.

Основна школа "Моша Пијаде" Жагубица "Дечју недељу" обележила је занимљивим темама и садржајима. Пријемом првака у Дечји Cавез и поделом беџева означен је почетак недеље, а посебне позитивне емоције на ученике пренео је песник за децу Мошо Одаловић,који је у Дому културе у Жагубици гостовао у уторак 08.октобра. Получасовно представљање врсног песника је код деце, а посебно код првака, изазвало одушевљење и осмех.

Слоган Моше Одаловића поводом недеље детета је:"Застани свете на тренутак да деца нађу сигуран кутак", а утисци песника су позитивни:"Сјајно је било,оволико радости одавно нисам видео на малом простору. Ово је много већа и племенитија радост него на великим стадионима. У исто време дирљиво и лепо. Нек се одрасли од деце уче радости живота. Одавно не видех толико одушевљења публике. Сан сваког песника је да деца рецитују његове песме, а то сам чуо и данас и поносан сам".

Осим рецитација ученика нижих разреда ове школе, који су представили песме Моше Одаловића, програм је употпуњен звуцима хармонике и песмом школског хора:"Bишњичица род родила".

У својству организатора програма био је наставник српског језика и књижевности Основне школе "Моша Пијаде" Драган Стијовић: "Била је ово једна прелепа представица, један дан креативних надахнућа наших ученика, а Мошо Одаловић је бард Југословенског песништва, чије су песме углавном посвећене деци. Наша деца су из године у годину посвећенија припремама за Дечју недељу и корачају новим стопама ка књижевности, сагледавању света у целини. Више се чита књига последњих година - углавном прозна дела,али се поезија ипак више ствара", истакао је Стијовић.

Ученици, наставници и сви присутни понели су позитивне утиске из сале, која је била препуна, а потврда за то су управо осмеси на лицима посетилаца.©2010 Основна школа Жагубица