Основна школа у Жагубици
основана 1845. године

  
 

Обележено 180 година од почетка рада ОШ „Моша Пијаде“ Жагубица

У присуству представника општинског руководства, садашњих и бивших ученика, родитеља, свештенства и запослених, Основна школа „Моша Пијаде“ у Жагубици обележила је значајан јубилеј: 180 година постојања и рада.

Девојчице обучене у нарадну ношњу дочекивале су госте по српском народном обичају, са хлебом и сољу, што од давнина представља гостопримство.

Свечаност поводом обележавања Дана школе започела је песмом „Боже правде“, у извођењу Дечијег хора, након чега се присутнима обратила директорка школе Снежана Николић.


„Своју образовно - васпитну мисију школа је започела 1836 године и до данас је изнедрила стотине генерација ученика од којих су многи познати и признати стручњаци“, рекла је директорка школе.

Директорка је уједно навела да се у предходних неколико година радило и на реновирању школске зграде у матичној школи и издвојеним одељењима, реконструкцији крова, изради грејања. Најзначајнији пројекат је пројекат Енергетске ефикасности – замена столарије, израда изолације и фасаде матичне школе, на чему је посебно захвалила локалној самоуправи на помоћи.

Да основна школа у Жагубици наставља са квалитетним радом говоре и резултати рада које су постигли ученици и наставници у овој школској години.


Најуспешнијим ученицима и наставницима у школској 2015/2016 години, директорка школе Снежана Николић уручила је признања:

За освојено прво место на Општинском и Окружном и треће место на Републичком такмичењу из хемије, уручено је признање Анђели Јовкић из Жагубице. Наставничко веће је наградило и ученицу Мају Радосављевић, за прво место на Општинском и Окружном такмичењу и запажен успех на Републочком такмичењу у рецитовању. Затим признање је уручено и Софији Милосављевић, за друго место на Општинском, прво место на Окружном и запажен резултат на Републичком такмичењу из Хемије. За изузетне успехе из Руског језика награђена је Емилија Малиновић која је трећа била на Општинском, прва на Окружном такмичењу , а остварила је и запажене резултате на Републичком и на Међународном такмичењу из Руског језика. За друго место на Општинском, треће место на Окружном и запажен успех на Републичком такмичењу из Историје, признање је уручено ученику Милану Михајловићу. Награду је добио и Филип Илић, за успешно пласирање на Републичком такмичењу из Географије. За изузетне успехе на Општинском, Окружном и за друго место на Републичком такмичењу из Хемије, Наставничко веће је наградило Павла Петковића.

Похвалнице су додељене и професорима: Ивани Денић, Драгани Петковић, Драгану Стијовићу, Славиши Рашићу и Николи Јовкићу.


Посетиоцима ове свечаности обратио се и начелникОпштинске управе Животије Илић, који је наставницима и ученицима у своје и у име локалне самоуправе честитао јубилеј и пожело пуно среће у даљем раду.

Свечану приредбу припремали су ученици школе са својим учитељима и наставницима. На програму су биле песме, игре, рецитовање и глума.©2010 Основна школа Жагубица